Vengaboys

Kategória: Zenekar

Mára már nem is enciklopédia az, amiben a parti szó mellett nem egy Vengaboys fotó virul. Amióta csak elindult hódító útjára a Venga-hangulat a kilencvenes évek elején, azóta mindig is óriási parti feeling vette körül a csapat tagjait. 1995 nyarán két DJ, Danski és Delmundo, összeállt egy csapatba 4 állandó partiarccal, akik az ő illegálisan szervezett tengerparti mulatságukra jártak. 2 lányról és 2 fiúról van szó. Az első időkben a négyes csak, mint tánckar működött, kiegészítva a 2 DJ zenéjét. A botrány sosem állt távol tőlük. A bulik alatt az élő állatok, éneklő apácák, a bútorégetés és több doboznyi vazelin sem hiányzott az előadásból.

Az első kislemez, az Up And Down, 1997 tavaszán látott napvilágot és a Top 5-be került a slágerlistákon többek között Hollandiában, Dániában, Franciaországban és Spanyolországban is. Emellett Angliában is nagy siker volt, hiszen ott a negyedik lett a listán. Nagy-Brittania ezután teljes Venga-lázba esett, hiszen mind a “Boom Boom Boom Boom”, mind a “We’re Going To Ibiza” vezette a kislemez listát. Mitöbb a zenekar első négy kislemeze összesen majdnem 2 millió példányban kelt el csak a szigetországban.

A csapat első albuma, a Greatest Hits, óriási világsiker lett. Platinalemez lett a világ jónéhány országában, mint például Svédországban, Portugáliában, Mexikóban, Indiában és az Egyesült Arab Emírátusokban is. Tucatnyi országban aranylemez lett az album, többek között Csehországban, Dél-Afrikában, Finnországban, Malaysiában és itthon, Magyarországon is. A legnagyobb sikert azonban Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, ahol kétszeres platinalemez, míg Chilében és szülőhazájukban Hollandiában háromszoros platinalemezzé lett a Greatest Hits korong. A Vengaboys az eddigi legsikeresebb holland popzenekar, több, mint 10 millió kislemez és 5 millió album van a hátuk mögött. 2000 márciusában került a boltokba a zenekar második, The Platinum Album című, lemeze, amelyen a nagy slágerek mind-mind megtalálhatóak, úgy, mint a Kiss (When The Sun Don't Shine), a Shalala lala, az Uncle John From Jamaica és a Cheekah Bow Bow. Minden várakozás szerint ez az új lemez a korábbi rekordokat és eladásokat is túl fogja szárnyalni. A jelek mindenképpen ezt mutatják, hiszen máris tucatnyi országban aranylemez státuszt ért el az album.

A zenei tehetség mellett a Vengaboys mindig is törekedett – néha nem tudatosan – arra, hogy a sajtó felfigyeljen rájuk. Egy spanyol koncerten például a közönség közé szórtak 10 ezer dollárt, vagy a Kiss című slágerüket úgy promótálták, hogy megdöntötték a csókolózás világcsúcsát, az új rekord most 34 óra, 17 perc és 41 másodperc. Voltak más kalandok is, amikor egy tokiói közönségtalálkozón a helyszínül választott raktárépület összedőlt az óriási számú rajongó miatt, vagy egy szerencsés repülőgépbaleset Bombay-ben. Az is érdekes momentum volt, amikor a csapat nem fogadta el a holland kereskedelmi miniszter által, az ország exportjáért tett munkájukért, felajánlott kitüntetését.